Güncel Duyurular
POST CONFERENCE TOURS
GEZİLER

Bir günlük Yenice ormanları gezisi


1999 yılında Dünya Vahşi Yaşam Fonu (WWF) tarafından sahip olduğu acil koruma altına alınması gereken sıradışı biyolojik çeşitlilik nedeniyle Avrupa ormanlarının 100 "Sıcak Nokta"sından biri olarak kabul edilmiştir. Yenice Ormanları Türkiye'deki dokuz "Sıcak Nokta"dan biridir.  Alan bakir ormanları, anıt ağaçları, eşsiz ekosistemi,  zengin ve nadir bulunur biyolojik çeşitliliği ile bir doğa harikasıdır.  Yenice Ormanlarının en önemli bölümleri anıt ağaçların ve bir Arboretum sahasının da bulunduğu Tabiatı Koruma Alanlarıdır. Korunan alan çeşitli türlerde anıt ağaçların da yer aldığı orman alanlarındaki biyolojik çeşitliliği korumak amacıyla oluşturulmuştur. Bazı ağaçların gövdeleri, dünyada nadiren görülen çaplara ve yüksekliğe ulaşır. Bu ağaçlar bol su ve nem tarafından oluşturulan yeşil vadiler, dik zirveler ve zengin bitki çeşidi içinde büyür.

Tropik ormanlar dışındaki alanlarda nadir olarak bulunan anıt ağaçlarıyla, yemyeşil vadileriyle, yüksekliği 2000 metreye kadar çıkan dağlarıyla, derin kanyonlarıyla, çağlayan sularıyla, şelaleleriyle, vahşi yaşamı ve bitki çeşitliliğiyle Yenice Ormanları her türlü açık hava etkinliği yapılabilecek bir ekoturizm merkezidir. Alanda gerçekleştirilebilecek bir günlük ve konaklamalı yürüyüş imkanlarına ek olarak, bölgede kaya tırmanışı, kanyoning, kuş gözlemciliği, fotoğraf safarileri, botanik gözlemciliği, rafting ve yamaç paraşütü yapılabilir.

Alanda toplam uzunluğu 210 kilometreyi bulan uluslararası standartlara göre işaretlenmiş 21 parkur bulunmaktadır. Alternatif parkurlarla birlikte toplam işaretlenmiş alan 396 kilometredir. Bu rotalar bir günlük geziler, kısa geziler veya uzun geziler olarak sınıflandırılmış olup işaretlenmiş olan yollar orman yollarını ve patikaları içerir. Alanda ayrıca  292 kilometrelik dağ bisikleti yolu da işaretlenmiştir. Alandaki işaretlemeler, uluslararası "Grande Randonnée" sistemine uygun olarak kırmızı ve beyaz boya ile işaretlenmiş; yolların başlangıçlarına, sonlarına ve kavşaklara tabelalar yerleştirilmiştir. Yenice Ormanları yürüyüş yolları, Hadrianoupolis arkeolojik alanı da dahil olmak üzere Eskipazar'ı (Karabük) da içine alacak şekilde uzatılmıştır. "Doğadan Tarihe Yürüyüş Yolları - Eskipazar" projesi ile 8 yeni rota eklenmiştir. 

Daha geniş bilgi için http://www.yenice.bel.tr/ersin-demirel-yenice-ormanlari/   ziyaret edebilirsiniz.

Tur Programı

19 Nisan 2017

7:30 Safranbolu Turizm Fakültesi'nden hareket

08:30 Yenice'ye varış

Hiking, anıt ağaçları ziyaret

10:30 Kahve molası

Hiking, yaylaları ziyaret

12:30 Öğle yemeği

Köyleri ziyaret, kırsal yaşamı tecrübe etme

15:30 Kahve molası

Yöresel el sanatları (kaşık oymacılığı, baston yapımı)

18:00  Safranbolu'ya Hareket
 
Fiyat: 125 TL (Ulaşım, kahve molaları ve öğle yemeği dahildir)



 
İki günlük Kure Dağları Milli Parkı turu

Küre Dağları Milli Parkı'nı (KDMP) keşfedin

KDMP, sahip olduğu eşsiz doğal kaynakları ile Türkiye'nin önemli ekoturizm destinasyonlarından biridir. KMNP son yıllarda giderek daha çok ekoturisti cezbetmektedir. Alandaki kırsal yaşam ve kültürel değerler, gür ormanlar, olağanüstü derinlikte ve uzunluktaki kanyonlar, dolinler, kayalıklar, şelaleler ve mağaralar son yıllarda ekoturistleri cezbetmektedir. Kure Dağları Milli Parkı, bozulmamış ormanları, vahşi hayatı, endemik bitki türleri, mağaraları, kanyonları, şelaleleri, jeolojik özellikleri, geleneksel yaşamı ve mimarisi ile Türkiye'nin dünyaya armağanıdır. KDMP, Dünya Doğal Hayatı Koruma Fonu'nun (WWF) öncelikli koruma alanlarından biridir. WWF, bölgeyi, öncelikle korunması gereken Avrupa'daki yüz "Sıcak Nokta" dan biri olarak belirlemiştir. Alan 2000 yılında Birleşmiş Milletler Dünya Programı (UNDP) ve WWF'nin işbirliğiyle yürütülen proje çalışmasından sonra Milli Park olarak ilan edilmiştir. KDMP, 2013 yılında PanPARK sertifikası almaya hak kazanmıştır.
 
Karadeniz Bölgesi'nin batısında, Küre Dağları'nda yer alan Milli Park, bir platonun tüm özelliklerini taşır. Küre Dağları Milli Parkı alanı 37.753 hektarlık alanı kaplamaktadır. Çevresindeki tampon bölge ise 134.366 ha'dır. Parkın toplam yüzölçümü 370 kilometre karedir.
 
Milli parkın içinde ve çevresinde 930 bitki taksonu bulunmaktadır. Benzersiz bitki örtüsü ve vahşi yaşam türleriyle Küre Dağları, 157 endemik bitki ve 50 nadir bitki taksonu barındırmaktadır. Endemik türlerin 59'u kırmızı listededir.

Milli parkta tehlike altında bulunan kahverengi ayı, vaşak, gri kurt, kara geyik, kırmızı geyik, su samuru ve yaban domuzu da dahil 48 memeli bulunur. Alanda 8 sürüngen ve 9 amfibi türü yaşamaktadır. 46'sı tehlike altında olan 129 kuş türünün bulunduğu alan, 255 Önemli Kuş Alanından (ÖKA) biridir. Bu kuşlar arasında bulunan mısır akbabası (Neophron percnopterus), tüm dünyada nesli tükenmekte olan bir türdür. Geniş vadilerle yüksek uçurumlar, akbabalar, şahinler, kartallar ve gece yırtıcıları için uygun yaşam alanlarıdır. Bunun yanısıra, bölge su kuşları ile ılıman bölge orman kuşları için de önemlidir.
 
Eski ormanları, biyoçeşitliliği ve vahşi yaşamı, jeolojik ve jeomorfolojik oluşumları keşfetmek; kültürel ve arkeolojik kalıntıları ziyaret etmek, doğa yürüyüşü yapmak bölgedeki turistik aktivitelerdir. Valla Kanyonu, Horma Kanyonu, Aydos Kanyonu gibi kanyonları keşfetmek büyük bir macera olabilir. Muhteşem şelaleler parkın çarpıcı ve  vahşi güzelliğine katkıda bulunmaktadır. Bunların en tanınmış olanı Ilıca Şelalesi'dir. Kurucasile'deki sık ormanlık alanda Gölderesi Şelalesi'ni ve Bartin'da Ulukaya Şelalesini bulabilirsiniz.

Bölgede yaklaşık 100 mağara bulunmakta olup, ABD'deki "Carsbad Mağaraları Milli Parkı"ndan sonra çok sayıda mağaraya sahip olan ikinci milli parktır.  Uzmanlara göre, alan mağaralar ve kanyonlar parkıdır. Milli parkta en bilinen mağara Kastamonu'daki Ilgarini Mağarasıdır. 858 m uzunluğunda ve 250 m derinliğinde olan mağara, Roma-Bizans döneminden kalma antik bir yerleşim yeridir.
 
Tampon bölgede bulunan yaklaşık 120 köyde yerel halk yaşamını sürdürmektedir. Tampon bölge, ulusal parkın korunması ve etkin yönetimi için en önemli araçtır. Doğanın korunmasına yerel halkın katılımı ile ulusal park, Türkiye'de doğa koruma ve doğal kaynak yönetiminin en başarılı örneklerinden biridir. 
 
Kure Dağları Milli Parkı Müdürlüğü, bir ekoturizm projesinin parçası olarak 2010 yılında trekking rotaları işaretlemiştir. 482 kilometre uzunluğundaki rota 36 işaretli parkuru kapsamaktadır. Alternatif parkurlar dahil edildiğinde yürüyüş rotalarının uzunluğu 762 kilometreyi bulmaktadır. Belirlenen dağ bisiklet yolları ise 828 kilometredir. Farklı yetenek ve ilgi alanlarına sahip yürüyüşçüler, kısa yürüyüşler, günübirlik ya da daha uzun geziler veya daha zor yürüyüşler yapabilirler. En uzun rotayı takip edebilmek için bir haftalık yürüyüş ve kamp yapmak gerekmektedir. Zorlu yürüyüşçüler, Yenice Ormanları parkurlarından başlayarak Kure Dağları Milli Parkı'nı yürüyebilir ve bir ay süren bu 500 kilometrelik parkuru İstiklal Yolunu yürüyerek tamamlayabilirler.

Daha geniş bilgi için http://www.kdmp.gov.tr/   ziyaret edebilirsiniz.

Tur Programı 

Tur kapsamında  zengin vahşi yaşam, kanyonlar, şelaleler, flore ve fauna, yaylalar ve mağaralar ziyaret edilecektir.

1. Gün (19 Nisan)

7:30 Safranbolu Turizm Fakültesi'nden hareket

9:00 Pınarbaşı'na varış (Kahve molası)

12:30 Öğle yemeği

19:00 Otele varış ve akşam yemeği

2. Gün (20 Nisan)

7:30 Otelden ayrılış

9:00 Cide'ye varış (Kahve molası)

12:30 Öğle yemeği

19:00 Otele varış ve akşam yemeği

3. Gün (21 Nisan)

09:00  Otelden ayrılış ve Kastamonu havaalanına transfer 

Ücret: 300 TL (Ulaşım, konaklama, kahve molaları, kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği dahildir)




 

Ziyaretçi İstatistikleri

Online: 1 | Bugün: 16 | Bu Ay: 193 | Bu Yıl: 1104 | Toplam: 2802