Güncel Duyurular
ABOUT SAFRANBOLU
SAFRANBOLU HAKKINDA



Safranbolu bir UNESCO Dünya Miras kentidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde kervan ticaretinde oynadığı önemli rol ve Osmanlı İmparatorluğundan miras kalan geleneksel evleri nedeniyle 1994 yılında Dünya Miras Listesine dahil edilmiştir. Anadolu'nun kuzeyinde Batı Karadeniz Bölümünde yer alan Safranbolu 60 bin yerleşik nüfusa sahiptir. 

Safranbolu ilk kez 1976 yılında Süha Arın tarafından çekilen "Safranbolu'da Zaman" adlı belgesel film ile gündeme gelmiştir. Safranbolu geleneksel Türk sosyal yaşamının tüm özelliklerini yansıtan eşsiz bir kenttir. Safranbolu’nun temel çekiciliği Osmanlı mimarisi tarzında inşa edilmiş 18. yüzyıldan kalma ahşap evleridir.  Kentte toplam 1490 korunan yapı (tarihi evler, anıtlar ve dini yapılar) bulunmaktadır. Bu yapılardan bazıları Cinci Hanı, Çinci Hamamı, Köprülü Mehmet Paşa Camii, İzzet Mehmet Paşa Camii, Saat Kulesi, eski hastane binası, Yemeniciler Arastası, İncekaya Su Kemeri, Eski Çarşı ve çeşmeler ile çok sayıda tarihi konaktır. Kırsal alanda yer alan kaya mezarları ve tümülüsler diğer ilgi çekici yapılardır.  

 
Zengin kültürel geçmişi sehrin Osmanlı İmparatorluğu döneminde ekonomik anlamda çok güçlü bir merkez olduğunu göstermektedir. Safranbolu tarih boyunca Romalılar, Bizanslar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kastamonu - Gerede - İstanbul hattı üzerinde yer alan şehir önemli İpek Yolu duraklarından biridir. 
 
Şehir ismini kırsal alanda hala daha yetiştirilmeye devam eden Safran bitkisinden almıştır. Çiçeklerinden elde edilen toz çok güçlü bir boyar maddedir. Zerde (bir çeşit tatlı) ve Türk mutfağının lezzetli yemeklerinin yapımında kullanılan Safran, yiyeceklere hoş bir tat, farklı bir aroma ve eşsiz bir renk katar.  
 
Safranbolu yerli ve yabancı konukları ağırlayan önemli bir kültür turizmi destinasyonudur. Kenti ziyaret eden turist sayısı son 20 yılda her yıl %10 artmış, turizm sektörü hızlı bir gelişme göstermiştir. 2015 yılında 190 bini yerli, 54 bini yabancı ve  500-550 bini günübirlikçi olmak üzere şehri yaklaşık 800 bin kişi ziyaret etmiştir. 2015 yılında şehri ziyaret eden yabancı ziyaretçilerin çoğunluğu Çinli, Tayvanlı, Güney Koreli, Japon ve Alman turistlerden oluşmuşturr. 


Daha fazla bilgi için 

http://whc.unesco.org/en/list/614

http://whc.unesco.org/en/list/614/video
Ziyaretçi İstatistikleri

Online: 1 | Bugün: 7 | Bu Ay: 184 | Bu Yıl: 1095 | Toplam: 2793